Kašel - jak na něj
     Když se řekne kašel, většina z nás si vybaví více či méně banální onemocnění, které na vlastní kůži několikrát zažil. Ale není to tak zcela pravda. Kašel může mít mnoho příčin...
  Více »
Nachlazení
     Rýma a nachlazení patří mezi nejběžnější nemoci na světě. Může je vyvolat více než 200 známých virů. Příznaky trvají většinou asi jeden týden...
  Více »
Když bolí v krku
     „Bolest v krku“ provází řadu různých onemocnění a téměř jistě se s ní setkal už každý z vás...
  Více »
Štíhlá linie
     Snad každý zažil v životě období nespokojenosti s vlastním tělem. Trápí nás kila navíc, ale i ta chybějící. Krásné a štíhlé tělo se pro nás stává cílem stále častěji...
  Více »
Opary - jak na ně
     Opar je infekční onemocnění způsobené herpetickým virem. Současná medicína zná 6 typů těchto lidských virů...
  Více »
Proč se tolik liší doplatky na léky v různých lékárnách
     Systém cenotvorby léčiv v ČR je poměrně složitý a nepřehledný. Je svázán několika regulačními mechanismy, z nichž nejdůležitější jsou...
  Více »


 
  Návrat zpět »
Vláknina v naší výživě

Vláknina, jako neoddělitelná součást stravy, se jistě už vryla do podvědomí mnohých z nás. Slyšíme o ní v různých souvislostech, svůj význam má např. jako důležitá součást prevence nádorového onemocnění zažívacího traktu, základ některých redukčních diet, regulátor vyprazdňování nebo dokonce složka kojenecké výživy bránící ublinkávání dětí . Ale co to vlastně vláknina je? Existuje více druhů a mají všechny stejné účinky? Otázek na toto téma se nabízí mnoho, to nejzákladnější se pokusme objasnit dále.

Vláknina patří mezi nestravitelnou součást našeho jídelníčku. Je obsažena hlavně v ovoci a zelenině, zejména ve slupkách ale i v dužině a dále v obalech různých semen a obilovin Prochází zažívacím traktem a organismus z ní nečerpá žádné živiny ani energii a přesto hraje v lidské výživě nezastupitelnou roli. Obecně se dá říci, že jakákoliv vláknina ve styku s tekutinou bobtná a tato vlastnost určuje i její další účinky.Je tedy důležité vypít dostatečné množství vody, aby byl výsledek co nejlepší. Změkčuje stolici a zvětšuje její objem, chrání střevní sliznici, brání zácpě a předchází komplikacím hemoroidů. Pro jednoduchost můžeme vlákniny rozdělit do dvou hlavních skupin, na rozpustné a nerozpustné. Z první bych jmenovala hlavně galaktomanan a psyllium, které jsou v dostupných preparátech zastoupeny nejčastěji.

Do skupiny druhé patří např. celulosa event. hemicelulosa, lignin, inulin, arabská guma, oligofruktosa a další.

Nejzásadnějším rozdílem mezi uvedenými dvěma kategoriemi je jejich rozpustnost a právě ta podmiňuje celou řadu dalších efektů. Rozpustná vláknina výrazně zpomalí vyprazdňování žaludku, omezí vstřebávání cukrů z potravy a tím také zvšuje pocit sytosti. Brání zpětnému vychytávání cholesterolu a vstřebávání tuků ze střeva a je schopna absorbovat různé toxické látky uvolněné střevními bakteriemi. Tím se stává vhodným doplněním stravy nejen pro pacienty, kteří chtějí předejít zažívacím problémům, ale také pro ty trpící cukrovkou, poruchou metabolismu tuků ( např. zvýšená hladina cholesterolu v krvi ) a obezitou.

Závěrem přidávám ještě jedno upozornění. Psyllium tvoří ve střevě spolu s vápníkem nerozpustné sloucěniny, tzv. cheláty, snižuje tak dostupnost tohoto prvku z potravy a není tedy vhodné k nepřetržitému dlouhodobému užívání.
  Návrat zpět »

Telefon:  417 825 212 E-mail:  info@lekarnamedea.cz Created by:  1studio